van der Toolen

Dry Needling

dry_needling_van_der_toolen

Dry Needling is een innovatieve behandelmethode welke sinds een aantal jaar wordt toegepast binnen de fysiotherapie. Over het algemeen wordt het toegepast wanneer er sprake is van (chronische) spierklachten. Bij deze behandelvorm wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Met deze naalden worden spierverhardingen (zogenaamde triggerpoints) aangeprikt.

Een triggerpoint is een, vaak herkenbare, hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spierdie naast een lokale drukpijn ook pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken. Dit noemen we gerefereerde pijn. Triggerpoints ontstaan veelal door overbelasting en/of verkeerde belasting van een spier of door stress.

De behandeling richt zich met name op klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn nek- en schouderpijn, hoofdpijn en lagerugklachten, maar ook andere delen van het lichaam met spierklachten kunnen worden behandeld.

Door het gericht prikken met een naald worden de triggerpoints losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde ‘Local Twitch Response’ waarna de spier zich weer kan ontspannen. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren betrokken. Ook deze spieren dienen dan behandeld te worden.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier kort aan. Dat gaat zo snel dat u meestal even schrikt; soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Afspraak?

Wanneer u een afspraak wenst te maken kunt u bellen naar 0318-417330 of mailen. Vergeet u niet te vragen naar Joost van de Wateringen, Ronald Pol of Sander van Rooijen. Allen hebben zij met goed gevolg de opleiding genoten.